Vaření na poškrábaných pánvích je zdraví nebezpečné a může vést i k rakovině. Varuje před tím americký lékař Poonam Desai, kterého cituje The Sun.
Desai vysvětlil, že praskliny, promáčkliny nebo škrábance v nepřilnavých nebo keramických pánvích uvolňují velké množství mikroplastů do jídla. Tyto malé nerozpustné částice vstupují do těla a mohou tam zůstat dlouhou dobu.
Zda máme maso před vařením umýt, vysvětlil odborník
Podle lékaře je mikroplast endokrinní disruptor: může způsobit hormonální nerovnováhu, problémy s plodností a také výrazně zvýšit riziko vzniku rakoviny jater.
Na závěr Desai vyzývá lidi, aby přestali používat nepřilnavé nádobí nebo je zahodili, pokud jsou opotřebované, aby se snížilo riziko zdravotních problémů./Zdrave.to
Dejte like zdrave.to i na Facebooku, kde najdete mnohem více užitečného a zajímavého čtení pro všechny!