Domovinou guláše je Maďarsko, rozšířený je však ve střední Evropě a na Balkáně. Tradičně se považuje za jednoduše domácí, protože vyžaduje malou pozornost na přípravu.
Potřebné produkty na guláš:
500 g hovězího masa
paprika
2 střední cibule
3 mrkve
2 stroužky česneku
2 červené papriky
3 brambory
30 g kravského másla
kmín
1 1/2 lžíce rajčatového protlaku
200 g loupaných konzervovaných rajčat
1 1/2 polévkové lžíce. mouka
50 ml oleje
1,2 l zeleninového vývaru
1/2 svazku petrželky
sůl podle chuti
černý pepř – podle chuti
Podívejte se více:
Způsob přípravy:
Hovězí maso nakrájíme na malé kostičky, dochutíme solí a pepřem. Smažíme v tlakovém hrnci s červenou paprikou a olejem. Poté, co získá zlatavé opálení, přidejte trochu vody a vařte 20 minut.
Na její místo dáme dusit velmi jemně nakrájenou cibuli a mrkev spolu s nasekaným česnekem. Po změknutí přidáme nakrájené větší papriky a asi 100 ml vývaru, máslo a kmín.
Po udušení zeleniny přisypeme mouku. Dobře promícháme a přidáme rajčatový protlak a nakrájená rajčata. Promícháme a dochutíme solí a pepřem.
Po chvíli přidáme uvařené maso, dolijeme vývarem a na mírném ohni necháme dusit šťavnatý guláš. Po půl hodině přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory.
Vařte klasický guláš za občasného míchání, dokud nebude hotový. Když podáváme tuto maďarskou hostinu, klasický guláš nalijeme do hluboké misky a krásně posypeme petrželkou.