Jednoduchá, lahodná a zdravá tato rýže je dokonalým dezertem k odpolední svačině nebo dokonce snídani.
Ingredience na rýžový koláč:
1,7 litru mléka
1 vanilkový lusk
1/2 citronu, pouze kůra, větší kousky
200 g cukru
300 g rýže arborio
5 vajec, bílky a žloutky oddělené
50 ml pomerančového likéru
40 g rozinek dle libosti
1 pomeranč, pouze kůra, nastrouhaný, plus k podávání
moučkový cukr, k podávání
Podívejte se více:
Způsob přípravy:
Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Dortovou formu o průměru 24 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
Do velkého hrnce dejte mléko, vanilkové lusky, citronovou kůru a cukr a přiveďte k varu. Přidejte rýži a vařte na mírném až středním ohni asi 20–25 minut, dokud rýže nezměkne a nevstřebá mléko, ale měla by být krémová. Odstraňte z ohně a nechte vychladnout. Odstraňte citronovou kůru.
V míse ušlehejte žloutky a likér do pěny. V jiné míse ušleháme z bílků tuhý sníh.
Do vychladlé rýže přidejte žloutkovou směs, poté vmíchejte šlehačku, poté rozinky a pomerančovou kůru. Nalijte do připravené formy a pečte v troubě 1 hodinu.
Podávejte teplé nebo studené, posypané trochou pomerančové kůry a moučkovým cukrem.