Předpokládá se, že perník je novoroční pochoutka v evropské a americké tradici.
Skvěle doplňují aromatický čaj, kakao nebo kávu. Ale perník podle tohoto receptu lze připravit nejen v zimě.
Požadované:
- zázvor – 2 lžičky;
- skořice – 2 lžičky;
- soda – 1 lžička;
- máslo – 130 gr;
- mouka – 450 gr;
- vejce – 1 ks;
- cukr – 90 g;
- med – 160 gr.
Jak vařit
1. Kořen zázvoru nastrouháme a v hlubokém hrnci smícháme s cukrem, skořicí a medem.
2. Směs zahřívejte na středním plameni za stálého míchání. Když se cukr rozpustí, přidejte sodu a ingredience promíchejte.
3. Směs vařte, dokud nezíská barvu mléčné čokolády, poté ji můžete stáhnout z ohně a přidat máslo.
4. Jakmile směs vychladne, přidáme vajíčko, důkladně promícháme, přidáme mouku a hněteme těsto, dokud nebude lepivé.
5. Hotové dejte na 20-30 minut do lednice, poté vyválejte na 2-3 centimetry silnou vrstvu a pomocí formiček vytvarujte perníčky.
6. Přendáme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 8-10 minut.
Dříve jsme vám řekli, jak vyrobit čokoládový dort ze tří surovin.