Poměrně často vídáme na internetu články o prospěšnosti bakterií mléčného kvašení pro tělo.
Podílejí se na prevenci vzniku patogenní mikroflóry, zlepšují zdraví a podporují syntézu vitamínů.
Ale ne každý ví o významu takových bakterií pro půdu a rostliny.
Obraťme se na názor odborníka online publikace Belnovosti a vědecké agronomky Anastasie Kovrizhnykh.
Jak jsou bakterie mléčného kvašení užitečné pro tělo?
Syntetizují různé účinné látky: vitamíny, enzymy a organické kyseliny včetně kyseliny mléčné.
Kyselina mléčná patří do kategorie přírodních konzervantů – zabraňuje patogenním bakteriím způsobovat hnilobné procesy. To je jeden z důvodů, proč kysané zelí tak dlouho vydrží.
Laktobacily syntetizují antimikrobiální látky bílkovinné povahy – každý kmen mikroorganismů může vytvářet určité antibiotické látky.
Ukazuje se, že bakterie mléčného kvašení mohou být použity ke zlepšení půdy na zahradě a ochraně rostlin před chorobami.
Již dříve jsme psali o superpotravě pro švestky.