Site icon Gymnazium Brno

Proč potřebujete bakterie mléčného kvašení: jsou užitečné pro zahradu – vaše rostliny zesílí

Poměrně často vídáme na internetu články o prospěšnosti bakterií mléčného kvašení pro tělo.

Podílejí se na prevenci vzniku patogenní mikroflóry, zlepšují zdraví a podporují syntézu vitamínů.

Ale ne každý ví o významu takových bakterií pro půdu a rostliny.

Obraťme se na názor odborníka online publikace Belnovosti a vědecké agronomky Anastasie Kovrizhnykh.

Foto: © Belnovosti

Jak jsou bakterie mléčného kvašení užitečné pro tělo?

Syntetizují různé účinné látky: vitamíny, enzymy a organické kyseliny včetně kyseliny mléčné.

Kyselina mléčná patří do kategorie přírodních konzervantů – zabraňuje patogenním bakteriím způsobovat hnilobné procesy. To je jeden z důvodů, proč kysané zelí tak dlouho vydrží.

Laktobacily syntetizují antimikrobiální látky bílkovinné povahy – každý kmen mikroorganismů může vytvářet určité antibiotické látky.

Ukazuje se, že bakterie mléčného kvašení mohou být použity ke zlepšení půdy na zahradě a ochraně rostlin před chorobami.

Již dříve jsme psali o superpotravě pro švestky.

Exit mobile version