Oblíbené a vydatné jídlo s přísadou „překvapení“. Angreštový džem přebírá tento tradiční recept, který všichni známe, a představuje nám jej znovu.
Materiály
1 lžička polévky olivový olej
1 kg jehněčího (krku nebo kýty), nakrájeného na kostičky
2 cibule, nakrájené na plátky
2 mrkve, nakrájené na plátky
2 stroužky česneku, rozdrcené
25 gr. mouka
500 ml jehněčího nebo hovězího vývaru
1 lžička lžíce džemu z červeného rybízu
2 snítky rozmarýnu
1 kg středních brambor, oloupaných a nakrájených na 2-3 mm silné plátky
75 gr. nesolené máslo
1 citron, kůra
Postup
Olej rozehřejeme v hluboké pánvi, kterou můžeme dát do trouby nebo v nádobě, která jde na sporák i do trouby. Jehněčí kousky osolte, opepřete a vařte 5 minut, poté je vyjměte z pánve. Přidejte cibuli a mrkev, smažte 5 minut.
Smíchejte česnek a mouku, přidejte jehněčí maso znovu s tekutinami. Zalijeme jehněčím vývarem, vmícháme angreštovou marmeládu a rozmarýn. Necháme 5 minut probublávat a probublávat.
V malém kuchyňském robotu smíchejte máslo s česnekem. Troubu předehřejeme na vzduchu na 190°C. Odstraňte pánev z ohně a položte plátky brambor shora dolů do spirály směrem do středu. Navrch dejte polovinu másla a přendejte do trouby, přikryjte pokličkou nebo pevně zabalte alobalem, na 1 hodinu, aby brambory změkly.
Dejte troubu na 200°C na vzduch, máslo a pečte dalších 30 ́ bez pokličky.
olivemagazine.gr